Dünya genelinde yeni tip Corona virüsü (2019-nCoV) haberleri o denli oldukca artmaya ve kaygı düzeyi artmaya başladı ki bu yazıyı yazmak bir gereklilik haline geldi. Bu yazımızda hemen hemen pandemik ( Dünya genelini etkileyen ) hastalık kategorisine alınmasa da tüm dünyada 4 bin kişinin ölümüne yol açan ve yaymış olduğu hastalığa bulaşma kaygısı, hastalık ve ölüm korkusu sebebi ile herkesi etkileyen bu virüsün ruhsal olarak insanları iyi mi etkilediğinden bahsedeceğiz.
Kimi zaman hastalık kaygısı o denli yoğun olur ki insanoğlu bu kaygı sebebi ile hastalığa yakalanmasalar bile kendilerini rahatsız edecek ve yaşam standardını düşürecek başka bazı ruhsal hastalıklara yakalanırlar.
Dünya genelinde mevsimsel grip sebebi ile 250.000-300.000 içinde insan ölmekte. Oysa Corona virüsü bir grip de değil. Soğuk algınlığı emareleri gösteren bir salgın. Ölüm oranları ise oldukça düşük %1 dolaylarında. V-Çoğu zaman ölümler ise 40 – 50 yaş üstü ve bağışıklık sistemi düşük olan kişileri etkilemektei.

Her gün bilhassa toplumsal medya’da hastalık sebebi ile dışarıda baygınlık geçirip düşen, nefes alamayan Çinlilerin videoları izlerken belirli bir süre sonrasında Çin’de tesirini kaybedip tüm dünyaya yayılmaya bilhassa İtalya ve İran’da ölüm sayısının hızla artması ile devamlı bu salgını konuşmaya başladık. Peki gazetelerde, haberlerde, sokak konuşmalarında ve toplumsal medyada devamlı duyduğumuz bu salgın bizi iyi mi etkiliyor.

Corona Virüsü – Hastalık Korkusu
Hipokondri: Hastalanma korkusu – kaygısı yaşama anlamına gelen bu terim Hastalık Kaygısı Bozukluğu (DSM-5 ) olarak tanımlanan bir hastalıktır.
Corona virüsü şeklinde devamlı güncel ve devam eden kaygı dolu haber ve bilgiler sonucunda kaygı düzeyi yüksek olan insanlarda bu ve buna benzer kaygı sorunları yaygınlaşmaktadır.
Agora Fobi: Bulaşma riskinin toplu taşıma alanları şeklinde yerlerde yüksek olduğu bu şeklinde hastalıklarda insanoğlu cemiyet içinde olmaktan da kaygı duymaktadır dolayısı ile insanoğlu içinde bulunma kaygısı ( Agora Fobi ) da artmaktadır.

Gördüğünüz şeklinde bu ruhsal hastalıklar korkularımız ve kaygılarımızın kimi zaman önlenemez neticeleri olabilmektedir ve hayattın bizlere sunmuş olduğu konforu yok ettikleri şeklinde bizi de her anlamda kısıtlamaktadır. O nedenle bu şeklinde olağan üstü dönemlerde bu biçim haberler ile ilgilenmeden, hastalığı bir takıntı haline getirmeden günlük rutin yaşamımıza devam etmemiz oldukça önemlidir.
Temizlik takıntısı ( Obsesoyon ): Türkiye’de de en yaygın olarak görülen temizlik ve hijyen takıntısının en mühim sebeplerinden birisi de insanların pislik – virüs – baktesi vb nedenlerle hasta olacaklarını düşünmeleridir. Dünya genelinde gelişen bu yaygın salgın ve hastalıklar insanların hijyen takıntısını arttırmakta dolayısı ile ruhsal olarak da negatif olarak insanları etklemektedir.