Bebeklerde yaşanmakta olan ağrılı dışkılama ve kabızlığın en mühim sebepleri içinde makat çatlağı görülmektedir. Makat çatlağı, anüsün iç kısmında oluşan travma sebebi ile bir ya da birden fazla çizgiyle makat mukozasında uzama ve yırtılma ile ortaya çıkar. Bebeklerin makatlarında oluşan bu çatlakların bir çok kendiliğinden iyileşirken üç hafta kadar iyileşmeyen çatlaklar için kesinlikle doktora başvurulmalıdır.
Niçin Olur?
Bebeklerde meydana gelen makat çatlağının sebebi tam olarak anlaşılmamış olmasına karşılık olağandan daha sert olan dışkının anüsten geçerken travma oluşturması sonucu dokuların yırtılmasına niçin olmaktadır. Bu niçin ile kabızlık problemi yaşayan tüm çocuklarda bu mesele olabilmektedir.
Iyi mi Geçer?
Bebeklerde meydana gelen makat çatlağı bir çok süre herhangi bir tedaviye gerek olmadan iyileşmektedir. Dışkılama mevzusunda sorun var ise ve devamlı kabızlık söz mevzusu ise çatlağın genişlememesi için hekim rejim önerisinde bulunabilir. Bu esnada dışkılama düzeninin sağlanması ve dışkının yumuşaması için yumuşatıcı şuruplar ile tedavi sağlanır. Ek olarak anüsün içinde yapılacak olan ağrı kesiciler ve hücresel iyileşmeyi hızlandırıcı pomadlar tedavi mevzusunda yardımcıdır. 2 yaşlarının altında olan bebekler fazlaca ciddi bir mesele olmadıktan sonrasında parmakla araştırma kesinlikle yapılmaz.
Neler Kullanılır?
Bebeklerde kabızlık şeklinde sorunların çözülebilmesi için yumuşatıcı şuruplar kullanılmaktadır. Fitil şeklinde ilaçlar bebeklerde makat çatlağının genişlemesine yol açabileceği için kesinlikle hekim önerisi haricinde kullanılmamalıdır. Aksi taktide bebek için daha büyük sorun oluşabilir.